augustus 22 2010

Gisteren ben ik meegeweest met een bustocht van de KNNV naar de steengroeve’s van Winterswijk. Deze zijn inmiddels niet meer toegankelijk voor publiek en eentje is inmiddels aardig begroeid en daar zit een Oehoe te broeden werd ons verteld, door een beheerder. Wij maakten een wandeling door het natuurgebied “Willinks Weust”.

bustocht KNNV

steengroeve

begroeide steengroeve

Hier zijn we bijna helemaal omheengelopen en kwamen hele apparte planten,bomen,insekten en nog veel meer tegen. Te veel om op te noemen, ik laat de voor mij bijzondere vondsten zien. Zoals hengel = Melampyrum arvense (geen foto) en karwijselie = Selinum carvifolia.

zaad

karwijselie blad

Karwijselieblad met de karakteristieke witte bladpunten. Hier staan nog veel jeneverbessen = Juniperus communis, de vrouwelijke bomen droegen nu bessen.

We roken en zagen al veel paddenstoelen bij de wandeling door het “Heksenbos” en even later weer in het grasland een meriansborstel rups.Bij nader inzien is dit een rups van de witvlakvlinder.

witvlakvlinder rups

 

Er stonden heel veel gentianen, de Gentiana pneumonanthe en het geelhartje = Linum catharticum.

gentiaan

Ook zagen we veel sprinkhanen en o.a. een heide sabelsprinkhaan.

sabel sprinkhaan

en mooie wantsen, een groene en een bruine, de bruine lijkt op een berkenwants (volgens mijn insectenboek) Het is dus een bessenwants volgens Thijs de Graaf, zie reactie.

wants

2 gedachten over “augustus 22 2010

  1. Thijs de Graaf

    Hij lijkt wel op een berkenwants, maar het is een Bessenwants (Dolycoris baccarum). Dat kun je o.a. zien aan de witte ringen om de antennes.

    Groeten, Thijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s